blank

Hairmyres Hospital – North Lanarkshire

Worksmart began full refurbishment works at Hairmyres Hospital in North Lanarkshire on an initial phased working basis. This was part of an overall 20-week programme alongside WMQ – the principal contractors on the job for their clients ISS Facility Services.

The COVID-19 pandemic caused delays on the works, before safe progression was able to take place with WMQ and ISS – the facilities management provider.

The project included the refurbishment of Theatre 8 and its adjoining clinical rooms which are connected to the theatre.

The refurbishment works had to be carried out while the hospital’s other theatres were still in use. Because of this, the project required fire-rated temporary access. We followed this by removing all plant and fabric in the zones.

Worksmart removed all ceilings, walls and floors, before reinstating them with added structural steel and additional Passive Fire Protection measures above ceilings.

Worksmart supplied a full joinery package which included specialist cabinetry, white rock to walls, Ames taping & decoration. Worksmart also installed stylish and low maintenance vinyl flooring.

The services aspect to the project accounted for the majority of its value and included: Containment, low voltage distribution, general small power and mechanical power, lighting, fire alarms, access control, lighting, structured cabling, earthing, air handling units, LTHW, chilled water, compressed air systems for dental gases, mains cold water, domestic waste, domestic hot & cold water, air conditioning, natural gas, heat recovery units, mini fan coil units and split systems.

Due to the project coming at such a difficult time, the complexities made it challenging. However, thanks to the hard work of all of WMQ and ISS, we were able to make it a success for the end user clients.

Worksmart were proud to be listed as ‘Essential Workers’ during this time. And play our part in supporting our NHS.

ISS Facility Services Healthcare

Project Type:Refurbishment
Value:Undisclosed
Duration:Initial 20 week plan
Architect:Clyde Valley Design Practice
Download Full Case Study